SBM Offshore zet in op flexibiliteit

SBM Offshore zet in op flexibiliteit

SBM Offshore is één van de toonaangevende internationale spelers uit het Schiedamse havengebied. Wanneer je het Schiedamse havengebied passeert, springt SBM Offshore direct in het oog. Het regionale kantoor van SBM Offshore is gevestigd in een van de twee opzienbarende torens die langs de A4 boven het bedrijventerrein Vijfsluizen uitreiken.

We spreken met Jaap-Harm Westhuis. Jaap-Harm Westhuis is al 17 jaar werkzaam in het Schiedamse havengebied. Hij heeft verschillende managementfuncties bekleed binnen de offshore engineering. Zijn huidige functie is Technical Director binnen SBM Offshore. Hierin richt hij zich op een specifieke product line: Liquid Natural Gas (LNG). Wij vragen hem om meer te vertellen over SBM, een toelichting van de markt waar zij zich op richten en zijn kijk op Offshore Valley.

“SBM offshore is een beursgenoteerde onderneming” vertelt Jaap Harm. “Ons hoofdkantoor is in Amsterdam, maar onze werkmaatschappijen zijn gevestigd in Schiedam, Amsterdam, Monaco, Houston, Rio de Janeiro en Kuala Lumpur. Ook heb wij wereldwijd een aantal ‘offshore bases’ waarvandaan wij onze FPSO operaties ondersteunen. FPSO staat voor Floating, Production, Storage and Offloading. Dit zijn drijvende productieschepen die olie en gas produceren voor onze klanten. Onze klanten zijn voornamelijk oliemaatschappijen. De corebusiness van SBM is het leveren en laten opereren van deze FPSO’s. We hebben nog een aantal andere product-lines die hiermee samenhangen, zoals afmeerboeien en installatie werkzaamheden. Daarnaast richten we ons ook op renewables op zee zoals het opwekken van wind- en golfenergie en op de productie van vloeibaar gas.

SBM Offshore verzorgt de hele life-cycle van de FPSO’s. Wij ontwerpen zelf de FPSO’s, kopen materialen in, leveren het aan werven en sturen deze werven aan, installeren de units op locatie en opereren ze voor onze klanten. Dit noemen wij EPCIO: engineering, procurement, construction, installation & operation.”

Waarom is dit bedrijf gevestigd in Schiedam?

“De activiteiten van SBM Offshore zijn ontstaan op de oude Gusto werf. De Gusto werf is op een bepaald punt in de offshore markt gestapt met het maken van boorschepen en jack-ups. Dit vond allemaal plaats in de jaren ‘60 en ‘70. In deze tijd is er met een patent van Shell een nieuw soort afmeer-boei ontwikkeld. Dit was een speciale boei, die gebruikt werd door olietankers om aan af te meren en waarmee tegelijkertijd olie kon worden overgeslagen naar wal of andersom. Dit is het eerste product geworden van SBM – Single Buoy Mooring. Onze business is zich later ook gaan richten op het schip met een geïntegreerde boei en de installaties op het schip om olie te produceren.

Deze groei is voor een groot deel geregisseerd vanuit Monaco, hoewel de engineering van de FPSO’s voornamelijk vanuit Schiedam werd gedaan. De commerciële activiteiten vinden nog steeds het meest plaats in Monaco. De afgelopen jaren is echter de hoofkantoorfunctie teruggehaald naar Nederland en is ons hoofkantoor nu officieel gevestigd op Schiphol.”

“Je hebt in het Schiedamse havengebied de mogelijkheid om je eigen schepen te ontvangen, te bezoeken en te zien vanaf je werkplek. Het is een unieke plek om een kantoor als dit te hebben.”

Op welke manier wordt er geïnnoveerd binnen SBM offshore?

“Er zijn heel veel manieren om te innoveren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van businessmodellen, producten of technologieën. Op het gebied van producten en technologieën is er binnen SBM Offshore een aparte technologie afdeling die zich richt op innovatie. Zij kunnen innovaties uit de markt halen, of zelf ontwikkelen. Dit gebeurt op alle vlakken waar wij actief zijn.

In Houston richten wij ons bijvoorbeeld op semi-submersibles, terwijl onze R&D afdelingen in Monaco zich vooral richten op afmeertechnologie en mechanische componenten. Een groot deel van ons R&D-budget gaat de afgelopen jaren naar ontwikkelingen op het gebied van LNG en golf- en windenergie. Dit zijn de nieuwe, opkomende producten waarin nog het meest ontwikkeld moet worden. De FPSO’s zijn een redelijk volwassen concept. Hier vinden ook nog wel ontwikkelingen plaats, maar dat zijn relatief kleine verbeteringen.

Hier in Schiedam ligt de focus van technische innovatie voornamelijk op de energietransitie en specifiek op de rol die gas hierin speelt: natural gas processing, natural gas liquefaction. Wij kijken dus niet alleen naar olieproductie op zee, maar ook naar de productie van vloeibaar aardgas op zee. Hierin zit qua R&D de meeste activiteit in Schiedam. Als je naar de toekomst kijkt zal er altijd een vorm van energiewinning op zee zijn. Hier zal elk bedrijf op zijn eigen manier moeten innoveren om in de toekomst een relevante rol te blijven spelen.”

“Voor ons is de grootste toegevoegde waarde van het gebied de toegang tot lokale engineering- en ontwerp-capaciteit. Hierdoor kunnen wij werk uitbesteden als we tijdelijk meer capaciteit nodig hebben. Daarnaast wordt de toegevoegde waarde bepaald door het hebben van een aantrekkelijk vestigingsklimaat om hier te werken en wonen.”

Welke toegevoegde waarde heeft dit gebied op het bedrijf?

“De interactie die we met het gebied hebben ligt voornamelijk aan de kennisintensieve kant door samenwerking met: ontwerpers, ingenieurs, inkopers, projectmanagement algemene faciliteiten. Die interactie vindt bijvoorbeeld ook plaats door samen te werken met bedrijven richting de universiteit of hogescholen, om ervoor te zorgen dat opleidingen beter aansluiten bij de vraag vanuit toekomstige werkgevers, de ondernemingen.

De meeste van onze internationale collega’s, wonen in Den Haag of Rotterdam. Het voordeel van het gebied zelf is de bereikbaarheid vanuit deze steden. De nieuwe herinrichting van het knooppunt Vijfsluizen heeft dit punt zeker verbeterd. Daarnaast hebben we het metrostation letterlijk naast de deur en is de A4, die doorgetrokken is naar Delft, een groot pluspunt. Mochten we ooit denken aan verhuizen, dan zal het moeilijk zijn een plek te vinden die zo goed bereikbaar is als deze locatie.”

Wat maakt Offshore Valley voor u uniek?

“We hebben twee installatieschepen die onderdelen van onze eigen FPSO’s en van andere FPSO’s installeren. Twee weken geleden lag een van deze installatieschepen hier vlak bij aan de kade. Dit zijn best forse schepen en dit was een unieke mogelijkheid voor onze medewerkers en klanten om een van onze schepen te bezoeken. Dat is dus het voordeel van een kantoor aan deze haven.

Je zit midden in de offshore business met uitzicht over de haven met al haar offshore activiteiten eromheen.”

Hoe zie jij de toekomst van Offshore Valley?

“Het belangrijkste van de gebiedsontwikkeling zou zijn om een infrastructuur te faciliteren zodat meer kennisintensieve en ingenieursbedrijven zich hier vestigen. Deze zouden voor een flexibele schil kunnen zorgen waar meerdere bedrijven in het gebied gebruik van kunnen maken en die daarmee verdere groei mogelijk maken. De relatie met de TU Delft blijft voor ons ook relevant met betrekking tot het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Kortom, wat ons betreft zou de gebiedsontwikkeling zich ook moeten blijven richten op het creëren van een goed bereikbare en aantrekkelijke omgeving voor kennisintensieve offshore bedrijven.

De offshore komt momenteel uit een dip. Ook binnen SBM Offshore zijn er destijds veel mensen hun baan kwijtgeraakt, ook hier in Schiedam. Het afgelopen jaar daarentegen hebben we gelukkig weer een heleboel mensen kunnen aannemen. Om grote schommelingen in de toekomst te voorkomen – en daardoor uiteindelijk meer mensen en kennis te behouden – willen we eenvoudiger toegang hebben tot een flexibele schil: mensen die we tijdelijk kunnen aannemen of bureaus waar we tijdelijk werk kunnen neerleggen. Het versterken van een infrastructuur waarin je die flexibiliteit inbouwt is enorm belangrijk.”

Geen reactie's

Geef een reactie