Schiedams zeemanshuis biedt recreatie voor zeelieden uit de regio: The Mission To Seafarers

Schiedams zeemanshuis biedt recreatie voor zeelieden uit de regio: The Mission To Seafarers

De Schiedamse haven beschikt over een uniek zeemanshuis; een plek aan wal voor zeelieden, die tijdelijk in de regio verblijven op de schepen. Een zeemanshuis is iets historisch. Vroeger verbleven en sliepen zeelieden in zeemanshuizen. Ze konden hier terecht om bijvoorbeeld te bellen naar hun geliefden. Dat is in de loop der tijd wel erg veranderd. Tegenwoordig hebben zeelieden natuurlijk allemaal smartphones en gratis wifi aan boord. We spreken hierover met Henk van Deventer van de stichting The Mission To Seafarers Rotterdam.

The Mission To Seafarers is een internationale organisatie met ongeveer 120 vestigen wereldwijd. The Mission To Seafarers Rotterdam is verantwoordelijk voor de opvang van zeelieden die hier aanmeren in de hele regio Rotterdam. De organisatie draait op ongeveer 15 vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van zeelieden. Mochten er mensen zijn die zich geroepen voelen om als vrijwilliger aan de gang te gaan bij het zeemanshuis, dan staat de deur hiervoor wagenwijd open. De organisatie kan de bezetting van het zeemanshuis soms nauwelijks bijbenen.

 “Zeelieden bellen ons op vanaf hun terminal of schip. Wij halen ze op en zorgen dat ze hier kunnen recreëren; het zeemanshuis komt naar hen toe. Ook laten we altijd een stukje Schiedam zien, we doen ook aan stadspromotie.”

Oorspronkelijk komt The Mission To Seafarers uit het Verenigd Koninkrijk waar het de eind 19e eeuw is ontstaan. Aan de organisatie is vandaag de dag ook nog steeds een Anglicaanse priester verbonden. Deze priester gaat vrijwel dagelijks naar het Europoort gebied om daar schepen te bezoeken om geestelijke en sociale ondersteuning te bieden aan zeelieden. Voor heel veel zeelieden is The Mission To Seafarers een echt begrip. Soms kijken de zeelieden, voordat ze naar Rotterdam komen, of er een locatie is van The Mission To Seafarers. Ook de priester stimuleert zeelieden om ‘s avonds naar het zeemanshuis te komen. Naast recreatie is er ook een kapel waar zeelieden een wekelijkse dienst kunnen volgen,  kunnen bidden of tot zichzelf kunnen komen.

“Alle zeelieden hebben recht om van boord te gaan en toegang hebben tot recreatiemogelijkheden. Wij zorgen ervoor dat deze mogelijkheid er is in het havengebied. Wij zien heel veel zeelieden van Damen, Huisman, Mammoet en HSM. Het welzijn van de zeelieden is natuurlijk ook in het belang van deze bedrijven.’’

Alle soorten nationaliteiten komen in het zeemanshuis over de vloer. Dit is te zien aan de vele vlaggen die hangen in het zeemanshuis. Vroeger had je veel Kaapverdianen, Spanjaarden of Portugezen als matrozen. Nu zijn voornamelijk Filipijnen de matrozen en koks op de schepen.

 “Wij organiseren wel eens barbecues en karaoke avonden. Vooral de Filipijnen zijn gek op karaoke avonden. Daarnaast worden de pooltafels, dartbords en tafeltennis-tafels veel gebruikt. Ook verkopen we nog steeds belkaarten aan zeelieden zodat ze goedkoop naar huis kunnen bellen wanneer ze dit niet kunnen met hun smartphone. Zo verlenen we uiteenlopende services aan de zeelieden.”

Tot slot zijn niet alleen zeelieden welkom maar ook ingenieurs en toeleveranciers van maritieme bedrijven zijn hier van harte welkom!

Geen reactie's

Geef een reactie